Turvatankki-Pankkasäiliö, IBC

Turvatankki -pankkasäiliö on ns. UN-hyväksytty, metallinen IBC-suurpakkaus, jolla on hyväksynnät diesel- ja polttoöljyn kuljettamiseen ja varastoimiseen Suomessa. Pankkasäiliö on suunniteltu ensisijaisesti siirrettäväksi metsähakkuutyömaille kuormatraktorin pankkojen päällä. Pankkasäiliön tilavuus 1000 litraa on suurin mahdollinen polttoaineen kuljetusmäärä ns. vapaarajan puitteissa. Tällöin kuljettaja ei tarvitse ADR-perusajolupaa.

Pankkasäiliö lasketaan koneen kuormatilaan karikkatuki karikkatappien taakse, jolloin varmistetaan turvallinen polttoaineen kuljetus. Säiliön sijoittaminen kuormatilan sijasta pankkojen päälle vapauttaa kuormatilan keskilinjan kuormaimelle koneen kuljetuksen ajaksi. Säiliön jalkaosan reiät ovat kätevät kiinnityspisteet esim. kuormansidontaliinoille estämään säiliön eteen- ja taaksepäin liukuminen.

Pitkän karikkatuen ansiosta koneen karikoiden keskinäinen väli voi vaihdella paljon. Tuki on pulttikiinnitteinen ja säädettävissä kahteen etäisyyteen säiliön kylkeen nähden. Tarvittaessa karikkatuki voidaan poistaa kokonaan, jolloin säiliö toimii normaalina polttoainesäiliönä.

Karikkatukeen ei kohdistu kuormatilassa pitkittäisiä voimia, koska säiliön poikittaisjalat estävät törmäämisen karikkatuen kiinnityskaariin. Säiliön pohjan korkeat, lähelle toisiaan sijoitetut pitkittäispalkit mahdollistavat säiliön kuljettamisen eri pankkamalleissa.

 

Työmaalla säilytettäessä säiliö seisoo tukevasti, koska järeät poikittaisjalakset ovat puoleltaan 50 mm ulompana kuin säiliön kylki. Jalkaosan pitkittäispalkit suojaavat säiliön pohjan mahdollisilta maakosketuksilta.

 

Kaikki säiliön yhteet sijaitsevat tarkastusluukun kannessa. Tarkastusluukku on sijoitettu keskelle tilavaa, lukittavaa suojakaappia. Kaapissa olevaan imuyhteeseen voidaan asentaa sähkötoiminen polttoainepumppu tankkausletkuineen tai vaihtoehtoisesti pikaliitin mikäli pumppu sijaitsee koneessa.

 

Nostokahva on tasapainotettu säiliön keskelle. Nostokahvan yhteydessä on nostokorvakkeet kettinkinostoa varten ja vaihtoehtoiset reiät säiliön sitomiseen kuljetuksen ajaksi. Loiskelevy säiliön sisällä keskellä vähentää kuljetuksen aikaista polttoaineen liikettä säiliössä.

 

 

Turvatankki-pankkasäiliön tekniset tiedot:

Tilavuus/l 1000
Paino/kg 350
Suurin pituus/mm 1990
Suurin leveys ilman karikkatukea/mm 900
Suurin leveys karikkatuen kanssa/mm 1070 tai 1120, säädettävä
Suurin korkeus/mm 1570
Lieriön halkaisija/mm 800
Karikkatuen  sisäreunan etäisyys säiliön kyljestä/mm 160 tai 210 säädettävä
Karikkatuen vapaa sisäpituus/mm 1950
Suojakaappi p x l x k /mm 450 x 450 x 255
Nostokahvan vapaa hyötypituus/mm 600
Sidontapisteet nostokahvassa ja jalaksissa
Loiskelevy

Suojatut yhteet suojakaapissa:

 • täyttöyhde 2″ Kamlock
 • ilmaventtiili
 • ylipaineventtiili
 • imuyhde 1″
 •  sisäkierreyhde 1/2″ esim. ylitäytön estimelle
 • miesluukku

Lisävarusteet:

 • sähköpumppu
 • tankkausliitin
 • tankkausletku
 • tankkauspistooli
 • ylitäytön estin
 • jäävän polttoaineen mittari